AFROskop – Afirmativna Rasna Ogledala

Razpis: Javni razpis za srednje in velike projekte
Prednostno področje: Opolnomočene ranljive skupine
Trajanje projekta: 1. 2. 2021 do 1. 1. 2023
Proračun: 52.000 evrov

V Sloveniji je v zadnjih desetih letih z medrasno posvojitvijo otrok iz držav Afrike nastalo več kot 70 družin. Na posvojitev otroka pri nas čaka več kot 500 parov, vedno več se jih odloča prav za medrasno posvojitev. Temnopolti otroci tako v Sloveniji zaživijo v družinah s svetlopoltimi starši v skoraj povsem belski družbi, kjer so prikrajšani za socializacijo v svojo primarno etnično skupino. Starši nimajo ne osebnih izkušenj, ne zadostnega znanja, kako uspešno prispevati k otrokovi rasni socializaciji. Samo ljubezen ni vedno dovolj. Ta paradoks medrasne posvojitve prispeva k:

  • pomanjkanju pozitivne rasne/etnične samopodobe in ponosa otroka;
  • večji ranljivosti otroka pri soočanju s predsodki in drugimi negativnimi situacijami, povezanimi z barvo kože.

Otroštvo je ključno obdobje za primeren razvoj samozavedanja in odnosov z drugimi. Nezadostna izpostavljenost pozitivnim rasnim ogledalom oz. predstavnikom enake etnične skupine ter negativne osebne izkušnje, povezane z raso in diskriminacijo, zmanjšujejo otrokov občutek lastne vrednosti, spodbujajo nezaupanje do drugih, krepijo pa tudi občutek krivice in nemoči. Otrok je bolj dovzeten za depresijo, jezo in anksioznost, v odraslosti pa so posledice na duševno in telesno zdravje lahko trajne.

S projektom AFROskop – Afirmativna rasna ogledala nagovarjamo specifične potrebe temnopoltih otrok v medrasnih posvojiteljskih družinah. Cilj projekta je opolnomočiti tako otroke kot starše. Z različnimi aktivnostmi in vsebinami bomo omogočili pridobivanje izkušenj, znanj in veščin:

  • kako otroke izpostaviti pozitivnim rasnim priložnostim, ki spodbujajo ponos in pozitivno rasno identiteto;
  • kako otroke ozavestiti o rasizmu in diskriminaciji ter razviti primerne veščine soočanja in obvladovanja takšnih situacij.

Aktivnosti zajemajo izobraževalni program za starše in potencialne posvojitelje ter podporne vsebine, kot so skupina za samopomoč, mentorski program, tematska srečanja družin in delavnice za otroke.

Pri aktivnostih igrajo ključno vlogo predstavniki afriške skupnosti pri nas. Starši oz. posvojitelji imajo z afriško skupnostjo priložnost graditi iskrene odnose in širiti svojo socialno mrežo ter tako poglabljati razumevanje pri vzgoji temnopoltega otroka. Otrokom pa kot afirmativna rasna ogledala oz. vzgledi pomagajo, da se v njih prepoznajo, se počutijo videni in dobijo občutek skupnosti tudi izven primarne družine.

V okviru projekta bomo o specifikah medrasne posvojitve informirali tudi Centre za socialno

delo (področje posvojitev) ter ozaveščali šole o primernem vključevanju temnopoltih otrok.

Kontaktna oseba: Sabina Banič Boakai
AFROskop_povzetek1

Nosilec projekta: KUD Baobab

Partner z Norveške: Društvo UTAD Critical
Partnerji: Lunina vila, inštitut za zaščito otrok, so. p.; Društvo DISORA