Kako prepoznati vrstnika v stiski?

Razpis: Javni poziv za mikro projekte
Prednostno področje: Opolnomočene ranljive skupine
Trajanje projekta: 1.10.2020 – 30.4.2021
Vrednost projekta: 4978,5 evrov

Najstništvo je obdobje velikih sprememb in marsikomu se v teh letih hitro zgodi, da se počuti, kot da ga nihče več ne razume. Svoje stiske le stežka zaupa komurkoli, saj se mu zdi, da je zaradi svojega doživljanja »čuden« in da je z njim nekaj narobe. Če že zbere pogum, da o tem spregovori, se običajno zaupa vrstniku, pomembno pa se je zavedati, da vrstniki nimajo zadostnih izkušenj s prepoznavanjem in odzivanjem na hujše duševne stiske, ki v tem obdobju, polnem sprememb, niso redkost.

Najstniki so se v času pandemije novega koronavirusa znašli v težki situaciji. Ker se z vrstniki ne smejo družiti v takšni meri kot prej, imajo manj priložnosti, da bi svoje duševne stiske ali celo samomorilne misli komu zaupali. Na spletni strani www.pil.si deluje Svetovalnica, v katero najstniki napišejo svojo stisko, vrstniki pa jim pomagajo. V času pandemije smo opazili porast duševnih stisk, med katerimi se občasno pojavi tudi sporočilo, da oseba ne zdrži več in razmišlja o tem, da bi si vzela življenje.

V obdobju, ko so druženja omejena, se nam zdi pomembno opolnomočiti mlade od 11. do 15. leta, da bi čim bolje znali prepoznati, da se je njihov vrstnik znašel v stiski ter se na to stisko primerno odzvati. V ta namen bomo pripravili najstnikom privlačne materiale, ki bodo ozaveščali o opisani problematiki. Na spletni strani revije Pil bomo pripravili interaktiven test in članek, ki bo v krajši obliki objavljen tudi v reviji Pil, osrednja točka ozaveščanja pa bo kampanja na družbenih omrežjih, ki bo o tematiki ozaveščala s pomočjo privlačnega videa, narejenega v stilu »draw my life« videov, ki jih najstniki radi gledajo na YouTubu.

Kontaktna oseba: Jure Kreft
pexels-inzmam-khan-1134204

Nosilec projekta: Fixmedia, zavod za razvoj filmske ustvarjalnosti Ljubljana

Partner: Mladinska knjiga Založba d.d.