Twitter brigade

Razpis: Javni poziv za mikro projekte
Prednostno področje: Okrepljena zagovorniška/watchdog vloga nevladnih organizacij
Trajanje projekta: 15. 7. 2020 do 30. 9. 2020
Vrednost projekta: 4960,44 evrov

Twitter je pomemben spletni javni prostor, kjer se odvijajo politični pogovori in debate. Žal se Twitter kot družabno omrežje vse bolj zlorablja za širjenje politične propagande s strani velikega števila lažnih profilov, ki jih upravlja organizirana skupina ljudi. Tovrstni profili se izdajajo za resnične uporabnike, napadajo in ustrahujejo druge uporabnike na Twitterju, z deljenjem in všečkanjem promovirajo propagando in poskušajo preusmeriti ali sabotirati politične diskusije. Takšno organizirano delovanje je v nasprotju s pravili rabe omrežja Twitter, vendar ga je težko zaznati z običajnimi metodami. Tudi samo podjetje Twitter naredi premalo za preprečevanje takšnih zlorab – še posebno na malem trgu, kot je Slovenija. Ker zakonodaje, ki bi preprečila tovrstno zlorabo družabnih omrežij, še ni, smo se problema lotili s svojim projektom.

Projekt Twitter brigade bo povezal strokovnjake s področja analize podatkov (Danes je nov dan) in preiskovalnega novinarstva (Pod črto). Skupaj bodo izvedli raziskavo slovenskega propagandnega Twitter omrežja. Raziskava bo nato objavljena kot novinarski prispevek na spletnem mediju Pod črto in tako dostopna splošni javnosti. Izsledki analize, torej odkriti lažni profili, pa bodo posredovani tudi na podjetje Twitter z zahtevo po izbrisu profilov.

Odstranitev sporne propagandne mreže s Twitterja bo pripomogla k umirjanju razgretih političnih strasti, omogočila bolj civilizirano in uravnoteženo debato in uporabnikom omrežja Twitter ponudila manj sovražno ozračje za izražanje svojih mnenj.

twitter-312464_640

Nosilec projekta: Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja

Partner: Zavod Pod črto
Kontaktna oseba: Tadej Štrok