S pozabljenimi resursi mladi varujemo naše okolje

Razpis: Javni razpis za srednje in velike projekte
Prednostno področje: Okrepljena zagovorniška/watchdog vloga nevladnih organizacij
Trajanje projekta: 1.9.2020 do 31.8.2021
Vrednost projekta: 39.555,00 evrov

Nizkocenovni ponudniki oblačil in notranje opreme spodbujajo nakup nekvalitetnih izdelkov z nizko uporabnostjo in kratko življenjsko dobo. Ko ti izdelki odslužijo svojemu namenu, jih ljudje odvržejo, s tem pa se količina odpadkov v naši regiji močno povečuje. S projektom S pozabljenimi resursi mladi varujemo naše okolje bomo pokazali, da lahko dotrajano pohištvo in oblačila in postanejo surovine za nove izdelke, namesto da končajo na smetišču.

S kampanjo bomo nagovorili mlade, ki so v našem okolju najmanj aktivni. V njih vidimo nosilce sprememb, saj imajo ogromno znanja in idej, a ne dobijo priložnosti, da bi jih uresničili. Skupaj bomo razvili kampanjo DIY (do it yourself ali naredi sam), ki bo mlade spodbudila, da se aktivno lotijo reševanja težav v Pomurski regiji, hkrati pa jih spodbudila h kreativnosti.

Skupaj z udeleženci bomo snemali kratke filme, v katerih bomo predstavili možnosti ponovne uporabe izdelkov. Pokazali bomo na primer, kako lahko iz odsluženih bombažnih majic izdelamo nakupovalno vrečko, kako iz poškodovanih kavbojk sešijemo torbo za prenosni računalnik, kako iz stare vodovodne cevi naredimo dekorativne izdelke za dom, ali pa kako iz starih kuhinjskih stolov izdelati klop za predsobo. Scenarije bodo mladi napisali sami, filme pa bomo objavili na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube. Oblikovali bomo tudi blagovno znamko izdelkov, ki bodo nastali v okviru projekta ponovne uporabe.

Vse aktivnosti bomo načrtovali skupaj s ciljno skupino, torej mladimi. S tem želimo doseči, da bodo naši programi trajni, učinkoviti in da bodo vplivali na spremembo obnašanja mladih v regiji.

Kontaktna oseba: Lea Cipot
diy

Nosilec projekta: Zavod Korak Naprej Murska Sobota, socialno podjetje

Projektna partnerja: Pro Mundus d.o.o. in Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota