Kakšna je prihodnost evropske civilne družbe – debata v okviru praznovanja 25. obletnice EGP sporazuma

Ob Dnevih aktivnega državljanstva je v Oslu v okviru praznovanja že četrt stoletja podpisanega EGP sporazuma potekala tudi razprava o prihodnosti civilne družbe v Evropi. Civilna družba je nepogrešljiv del zagotavljanja demokracije, spoštovanja človekovih pravic in socialne kohezije v Evropi. Kljub temu pa se pritiski na delovanje organizacij v številnih evropskih državah stopnjujejo. Napadi in blatenja so postali del vsakdana.

Norveška, Lihtenštajn in Islandija so preko programa Active Citizens Fund neodvisnim nevladnim organizacijam namenile 200 milijonov v 15 državah članicah EU.

Sogovorniki so se v razpravi dotaknili predvsem vprašanja, ali je takšna finančna podpora dovolj, kaj je mogoče s temi sredstvi doseči in kako bomo skupaj spremenili negativne trende.

V razpravi so sodelovali:

  • Niels Engelschiøn, generalni direktor in predsednik Odbora za finančne mehanizme pri Ministrstvu za zunanje zadeve (Norveška)
  • Tina Divjak, vodja zagovorništva, CNVOS
  • Vera Móra, direktorica Ökotárs Fundacije (Madžarska)
  • Stein Runar Østigaard, mednarodni koordinator pri Oslo Pride (Norveška)

Tina Divjak je poudarila predvsem načeloma pozitiven odnos slovenske politike do nevladnih organizacij (Zakon o NVO, NVO sklad). Vendar tudi v Sloveniji populizem in nestrpnost naraščata, zato je ACF program tudi v Sloveniji izjemno pomemben, saj je skorajda edini finančni vir za tovrstne projekte. Kot upravljalci programa smo zavezani k temeljitemu premisleku o tem, kako učinkovito nasloviti najbolj pereče probleme in podpreti projekte, ki bodo dolgoročno prispevali k spremembi družbe.

_________________________

Foto: Norwegian Helsinki Committee