Otvorili smo program Active Citizens Fund v Sloveniji!

Včeraj smo v City Hotelu v Ljubljani  uspešno otvorili program Active Citizens Fund v Sloveniji. Sklad, ki je namenjen krepitvi nevladnega sektorja, spodbujanju aktivnega državljanstva in opolnomočenju ranljivih skupin, je z različnih vidikov predstavilo osem govorcev in govork.

Tina Divjak, vodja zagovorništva na CNVOS, je poudarila, da je ACF v Sloveniji odlična priložnost za razvoj projektov na področjih, na katerih v Sloveniji sicer skorajda ni razpoložljivih sredstev – to so npr. področja demokracije, transparentnosti in strateške litigacije. Hkrati predstavlja tudi možnost za naslavljanje aktualnih družbenih problemov: populizma, fake news, korupcije, podnebnih sprememb itd. Zakaj je sklad pomemben, nam je še dodatno razjasnila Anna Striethorst z Urada za finančne mehanizme, Csilla Czimbalmos z Norwegian Helsinki Committee pa nam je s pomočjo primera dobre prakse predstavila koristi bilateralnega sodelovanja. Po izčrpni predstavitvi sklada ACF v Sloveniji nam je vodja Sektorja za finančne mehanizme, Nataša Babuder Rumpret, podrobneje predstavila širše cilje ostalih programov finančnih mehanizmov EGP in Norveške.

Ker si želimo s projekti sklada ACF pogumno stopiti izven okvirjev znanega, se inovativno lotiti perečih problemov in ustvariti nove dobre zgodbe, smo za navdih v drugem delu dogodka na oder povabili tiste organizacije, ki jim je to v preteklosti že uspelo. Na področju krepitve transparentnosti se je predstavila madžarska protikorupcijska organizacija K-Monitor, romunska organizacija A.R.T. Fusion pa je predstavila svojo domiselno ulično kampanjo »Bodi del raznolikosti.« Seveda smo s ponosom predstavili tudi dva odlična slovenska projekta: Zagovornike okolja in mobilno socialno-kulturno platformo za otroke in mladostnike Škratmobil.

Dogodek smo prenašali tudi v živo, če pa ste ga vseeno zamudili, bo posnetek po tehnični obdelavi kmalu na voljo za kasnejši ogled na našem Youtube kanalu.