Septembra v Oslu potekali prvi Dnevi aktivnega državljanstva

F

Na prvih Dnevih aktivnega državljanstva smo govorili o državljanski vzgoji, ki je pomembna tako z vidika promocije temeljnih pravic, kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava, kot z vidika obrambe pred porastom nasilja, ekstremizma, populizma, ksenofobije, diskriminacije in nestrpnosti.

Dogodek je organizacijam iz Norveške in držav, v katerih se izvaja ACF, ponudil priložnost, da izmenjajo svoje izkušnje in konkretne ideje za sodelovanje. Udeleženci so iskali odgovore na vprašanja, kot so:

  • Kako lahko državljanska vzgoja pomaga pri krepitvi spoštovanja do vladavine prava?
  • Kako lahko državljanska vzgoja spodbuja strpnost in vključevanje?
  • Kako lahko s pomočjo državljanske vzgoje aktiviramo posameznike?
  • Kako lahko z državljansko vzgojo nevtraliziramo populizem?

Slovenske udeležence – Društvo prijateljev mladine Škofja Loka, Društvo PINA iz Kopra in Društvo UP iz Jesenic – smo izbrali na podlagi poziva. Nina, Kaja in Faila pravijo, da je bil dogodek odlična priložnost, da so spoznale sorodne organizacije iz drugih držav; da so ideje kar preskakovale in da je velika verjetnost, da se bo iz tega izcimilo nekaj novega.

Dnevi aktivnega državljanstva bodo potekali vsako leto, teme se bodo določale sproti glede na dogajanje in prioritete posameznih upravljalcev ACF.  

____________________________

Foto: Norwegian Helsinki Committee